Bernadeinerhütte (1540m) – Stuibenalm (1640m) – Stuibenkopf (1924m)

Peter hade bokat Bernadeinerhütte på baksidan av Garmisch Partenkirchens skidområde för två nätter. Det är en (väldigt) liten ultramysig stuga utan el och vatten. Som tur är finns det ett dricksvattenuttag dryga två hundra meter därifrån, och vedbon var mer än välfylld.

Peter och Kathi plocade upp mig på GaPa:s tågstation klockan tre och vi är framme vid alpspitzbahns parkeringsplats tio minuter senare. Vi lyckas köpa loss tre dagskort av hemvändande skidturister för 3€ stycket, och kommer på så sett snabbt och smärtfritt upp på Osterfelder. Därifrån lite piståkande nästan ned till Bernadeinliftens dalstation. Där lämnar vi civilisatioenn och styr kosan mot vår lilla stuga. Det är -10 grader och stugan är helt genomfrusen. Men vi eldar på i ugnen och snart kokar tevattnet och händer och fötter börjar tina upp. Efter en god middag lagad på vedspisen och en flaska bättre rött, kryper vi till kojs.

Vi har ingen brådska mogonen därpå. Strålande väder och blott 500 höjdmeter gör att vi kan elda på ugnen, äta frukost och diska i lugn och ro innan vi börjar dagens topptur. Stuibenkopf är ingen spektakulär topptur, men vädret och utsikten är fantastiska. Vi konstaterar att det går två spår upp på Alpspitze, ett längs med ryggen och ett genom nyckelstället i oberkar samt att solen skiner i Wallgau, medan müchnen med omnejd är höljd i dimma — stackarna som stannat hemma är riktigt lurade. Matsäcken bestående av det sista vörtbrödet och südtiroler schinkenspeck smakar väldigt gott på toppen.

Snön är ok, men inte super. Nedfarten likaså.

<lägg till bild här din latmask>

Deltagre: Staffan, Peter, Kathi
Plats: Garmisch Partenkirchen, Bayern, Tyskland
Datum: 29:e december 2008